Breast
care,
Life
care.
Ιατρικές Υπηρεσίες
ΔΕΥΤΕΡΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΓΝΩΜΗ.


Είναι γεγονός ότι τουλάχιστον 90.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν έχουν διαγνωστεί εγκαίρως ή έχουν λάβει λανθασμένη ιατρική διάγνωση με αποτέλεσμα ο καρκίνος να ξεφύγει από τα αρχικά στάδια και να απειλεί τη ζωή τους.
Ένα λάθος στη διάγνωση μπορεί να οφείλεται σε καθυστερημένο εντοπισμό των εξογκωμάτων του μαστού και του καρκίνου λόγω του μικρού μεγέθους του όγκου ή βέβαια λόγω διστακτικότητας της γυναίκας να απευθυνθεί σε ιατρό.
ΤΟ BURNOUT ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Βέβαια, δεν υπάρχει η δυνατότητα να διαθέτουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα των ιατρικών λαθών στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, διότι αρκετές γυναίκες δεν γνωρίζουν εάν ο καρκίνος δεν διαγνώστηκε στις πρώτες φάσεις του ή αν διέφυγε της προσοχής του ιατρού. Έτσι, αυτές οι γυναίκες δεν θα μάθουν ποτέ εάν θα μπορούσαν να είχαν μειώσει τις επιπτώσεις του καρκίνου του μαστού στην υγεία τους.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, οι ιατροί ταλαιπωρούνται από το λεγόμενο burnout, δηλαδή την εργασιακή εξουθένωση, μια συνθήκη η οποία μπορεί να τους εξωθήσει στο ιατρικό λάθος και συγκεκριμένα σε λανθασμένη διάγνωση.
Επιπλέον, άρθρο του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου επισημαίνει ότι σε κάποια περιστατικά η λανθασμένη διάγνωση φτάνει έως και το 71%. Αυτό που ξεχωρίζει όμως στο συγκεκριμένο άρθρο είναι ότι τα λάθη είναι εξαιρετικά κοινά σε ιατρούς που δεν είναι ειδικευμένοι στον καρκίνο του μαστού. Στο ίδιο πλαίσιο, επιστήμονες που έχουν δημοσιεύσει έρευνα στο περιοδικό New England Journal of Medicine παρατηρούν ότι το 31% των περιστατικών καρκίνου του μαστού έχει λάβει λανθασμένη διάγνωση.
Η δεύτερη ιατρική γνώμη μπορεί να σώσει τη ζωή σας
Υπό αυτό το πρίσμα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κάθε λάθος στη διάγνωση οδηγεί σε επιβάρυνση της υγείας της ασθενούς και μειώνει τις πιθανότητες να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο καρκίνος του μαστού.
Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι η δεύτερη ιατρική γνώμη μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την έγκαιρη διάγνωση. Επίσης όμως, η δεύτερη ιατρική γνώμη μπορεί να ζητηθεί και στην περίπτωση που έχει γίνει σωστή διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αλλά η γυναίκα θέλει να ενημερωθεί πιο διεξοδικά προτού καταλήξει στην απόφαση για το σχήμα της θεραπείας που θα ακολουθήσει.
Ένα καλό παράδειγμα για να γίνει αντιληπτή η αξία της δεύτερης ιατρικής γνώμης είναι η μελέτη που έλαβε χώρα το 2006 στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Τότε λοιπόν από 150 ασθενείς με καρκίνο του μαστού που συμμετείχαν στην έρευνα, οι περισσότεροι από τους μισούς επέλεξαν να αλλάξουν θεραπευτικό μοντέλο αφότου ζήτησαν και έλαβαν δεύτερη ιατρική γνώμη από μία διεπιστημονική ομάδα στην οποία μετείχαν χειρουργοί, ογκολόγοι, ακτινολόγοι και παθολόγοι.
ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Είναι γεγονός ότι ακόμα και οι πιο εξειδικευμένοι ιατροί μπορούν να κάνουν λάθος ή να προτείνουν στην ίδια ασθενή διαφορετικά θεραπευτικά σχήματα. Ένας παθολόγος ή ένας ακτινολόγος μπορεί να ερμηνεύσουν υπό διαφορετικό πρίσμα το αποτέλεσμα μίας εξέτασης ή και να χάσουν κάποιο εύρημα. Ενδεικτικά, η διαφορετική ερμηνεία των εξετάσεων για την πρωτεΐνη HER2 μπορεί να αλλάξει το θεραπευτικό σχήμα της ασθενούς. Παρομοίως, δύο χειρουργοί ενδέχεται να έχουν άλλη προσέγγιση για τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης στην οποία θα πρέπει να υποβληθείτε.
Την ίδια ώρα, ένας από τους κυριότερους παράγοντες για να ζητήσετε μια δεύτερη ιατρική γνώμη είναι όταν ο ιατρός σας, χειρουργός ή ογκολόγος, δεν είναι ειδικός στον καρκίνο του μαστού. Ο ιατρός που έχει εξειδικευθεί σε αυτόν και διαθέτει εμπειρία, είναι ικανός να αναλύσει σωστά τα χαρακτηριστικά του δικού σας καρκίνου και να σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.
Άλλη περίπτωση η οποία απαιτεί δεύτερη ιατρική γνώμη είναι όταν ο ιατρός που επισκέπτεστε σας αναφέρει ότι δεν είναι βέβαιος για τον τύπο και την έκταση του καρκίνου του μαστού που έχει εντοπιστεί.
Στο ίδιο πνεύμα, όταν ο ιατρός σάς δίνει ποικίλες θεραπευτικές επιλογές, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε και αλλού προτού λάβετε την απόφασή σας.
Πέρα από αυτά, ο παράγοντας της εμπιστοσύνης ή και της κατανόησης ανάμεσα στην ασθενή και στον ιατρό είναι εξίσου σημαντικός. Εάν δεν υπάρχουν τα δύο παραπάνω, τότε θα είναι χρήσιμο για εσάς να αναζητήσετε και μια δεύτερη ιατρική γνώμη.
Στην περίπτωση που έχετε διαγνωστεί με έναν σπάνιο ή λιγότερο συνήθη τύπο καρκίνου του μαστού, όπως η νόσος Paget της θηλής ή ο φλεγμονώδης καρκίνος, σκεφτείτε να απευθυνθείτε και αλλού και συγκεκριμένα σε ιατρό που έχει έρθει αντιμέτωπος με αυτές τις μορφές.
Παράλληλα, αν δεν είστε βέβαιη για την ορθότητα της πρώτης διάγνωσης ή εκτιμάτε ότι ο ιατρός σας δεν έχει εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες ή δεν έχει διερευνήσει όλες τις δυνατές επιλογές, τότε και πάλι καλό θα είναι να ζητήσετε δεύτερη ιατρική γνώμη.
Σε κάθε περίπτωση να γνωρίζετε ότι πολλοί ιατροί σήμερα είναι εξαρχής θετικοί και παροτρύνουν τις ασθενείς τους να ζητήσουν μια δεύτερη ιατρική γνώμη, ειδικά εάν πρόκειται για πιο περίπλοκο περιστατικό από τα συνηθισμένα.