Breast
care,
Life
care.

Παθήσεις

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ
ΜΑΣΤΟΥ.

Πάντα
δίπλα σας
σε κάθε
σας
ανάγκη.

Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνεται παγκοσμίως, αλλά η θνητότητα μειώνεται στις ανεπτυγμένες χώρες λόγω της αύξησης της επαγρύπνησης, της πρώιμης διάγνωσης και της στοχευμένης θεραπείας. Αποτελεί το συχνότερο νεόπλασμα στον γυναικείο πληθυσμό. Στην χώρα μας ετησίως θα διαγνωσθούν περίπου 4.500 νέα περιστατικά και περίπου 1.200 ετησίως θα καταλήξουν λόγω καρκίνου του μαστού. Η πιθανότητα εμφάνισης στον γυναικείο πληθυσμό κυμαίνεται στο 15% με τάση να φθάσει στο 20%. Το ποσοστό αυτό αφορά όλες τις ηλικίες.

Διαχωρίζοντας σε ηλικιακές ομάδες παρατηρούμε τα εξής:
• < 30 ετών, πιθανότητα <1%
• 30 – 40 ετών, πιθανότητα 2%
• 40 – 50 ετών, πιθανότητα <7%
• 50-70 ετών, πιθανότητα 18%
• >70 ετών, πιθανότητα <5%

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

• Φύλο (οι άνδρες με ca μαστού αποτελούν το 1% του συνόλου των ασθενών με καρκίνο του μαστού)
• Ηλικία (η πλειοψηφία των ασθενών είναι μεταξύ 50 και 70 ετών)
• Ατομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού
• Κληρονομική επιβάρυνση
• Μακροχρόνια ορμονική υποκατάσταση (>10 έτη διάρκεια, μετά το 50ο έτος ηλικίας)
• Πρώιμη εμμηναρχή – καθυστερημένη εμμηνόπαυση (μακροχρόνια επίδραση οιστρογόνων)
• Ατεκνία – πρώτη κύηση >35 ετών (μακροχρόνια επίδραση οιστρογόνων)
• Παχυσαρκία (τρόπος ζωής)
• Κατάχρηση αλκοόλ (τρόπος ζωής)
Μόνο οι τρεις τελευταίοι παράγοντες μπορούν να τροποποιηθούν!

ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η διαγνωστική διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής:
• Ιστορικό
• Κλινική εξέταση
• Μαστογραφία
• Υπερηχογράφημα μαστών
• Μαγνητική τομογραφία μαστών
• Ιστολογική εξέταση με κόπτουσα βελόνη (Core Biopsy)
• Χειρουργική βιοψία
Η σταδιοποίηση στα περιστατικά που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού περιλαμβάνει την απεικόνιση του υπολοίπου σώματος με αξονική τομογραφία, αλλά και τον έλεγχο των νεοπλασματικών δεικτών.
Επίσης με την ιστολογική και ανοσοϊστοχημική εξέταση, σχηματίζεται το ογκολογικό προφίλ του καρκινώματος.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν απαραίτητα δεδομένα για την ολοκληρωμένη και λεπτομερή παρουσίαση του περιστατικού στο ογκολογικό συμβούλιο, ώστε να αποφασιστεί η κατάλληλη και εξατομικευμένη θεραπευτική πορεία της ασθενούς.

ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

1. Νόσος Paget της θηλής
2. Καρκίνος των πόρων του μαστού
– Μη διηθητικός – in situ DCIS (ductal carcinoma in situ)
– Διηθητικός IDC (invasive ductal carcinoma)
• Χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
• Με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (θηλώδης, σωληνώδης, βλεννώδης,
μυελοειδής, φαγεσωρικός)
3. Καρκίνος των λοβίων του μαστού
– Μη διηθητικός – in situ LCIS (Lobular carcinoma in situ)
– Διηθητικός ILC (invasive lobular carcinoma)
4. Σπάνιες μορφές (φλεγμονώδης, μεταπλαστικός)
5. Μεσεγχυματικής αρχής (αιμαγγειοσάρκωμα, λεμφαγγειοσάρκωμα,
λέμφωμα, μελάνωμα)

Ποιος είναι ο συχνότερος τύπος του καρκίνου του μαστού

Σε ποσοστό 80-85% συναντάμε τον διηθητικό καρκίνο των πόρων του μαστού, ενώ τον λοβιακό σε ποσοστό 10-15%. Διηθητικά καρκινώματα ειδικού τύπου σε ποσοστό <5% οι υπόλοιποι πρωτοπαθείς όγκοι σε ποσοστό <1%.

Μη διηθητικό καρκίνωμα των πόρων του μαστού – DCIS

Το μη διηθητικό – in situ καρκίνωμα των πόρων του μαστού ανιχνεύεται αρχικά ως μαστογραφικό εύρημα, με την μορφή μικροεπασβεστώσεων που συρρέουν σε ένα σημείο στον μαστό. Η τεχνολογική εξέλιξη των μαστογράφων καθιστά πλέον δυνατή την απεικόνιση της ιδιάζουσας αυτής εικόνας, ενώ η διάδοση του προληπτικού ελέγχου έχει αυξήσει τον αριθμό των ασθενών, στις οποίες προλαβαίνουμε να διαγνώσουμε το μη διηθητικό καρκίνωμα των πόρων του μαστού πριν εξελιχθεί σε διηθητικό καρκίνο. Οι μορφές του DCIS είναι ο φαγεσωρικός (comedo) ο οποίος τείνει να εξαπλώνεται και οι μη φαγεσωρικοί τύποι οι οποίοι είναι συχνά πολυεστιακοί και με πιθανότητα μικροδιηθητικής
εστίας στο 25%.

Μη διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα του μαστού LCIS

Το μη διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα δεν προσεγγίζεται πλέον ως καρκινική οντότητα, αλλά περισσότερο ως σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης διηθητικού καρκινώματος (δεκαπλάσιος κίνδυνος) πορογενούς ή λοβιακού, που μπορεί να αφορά και τους δύο μαστούς.

Καρκίνος του Μαστού

ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Αποτελεί το 1-2% των καρκίνων του μαστού και παρουσιάζεται με εικόνα οξείας φλεγμονής, ανάλογης της μαστίτιδας. Ωστόσο, η αιτιολογία διαφέρει, καθώς στην μαστίτιδα ο μικροβιακός παράγοντας προκαλεί τις εκδηλώσεις, ενώ στον φλεγμονώδη καρκίνο, η διήθηση των λεμφαγγείων και του δέρματος προκαλεί συνθήκες στάσης και εικόνα μιμούμενη την φλεγμονή. Είναι τύπος καρκινώματος που για την διάγνωσή του συστήνεται βιοψία και του δέρματος, όχι μόνο του υποκείμενου ιστού.

ΔΙΗΘΗΤΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ IDC (INVASIVE DUCTAL CARCINOMA)

Ο συχνότερος τύπος καρκίνου του μαστού. Κλινικά μπορεί να παρατηρηθεί σκληρία με καθήλωση στους πέριξ ιστούς, έλξη ή και διήθηση του δέρματος. Τα καρκινικά κύτταρα αποκτούν πλέον την ικανότητα να μεταφερθούν σε άλλα σημεία του σώματος, ενώ οι σύστοιχοι μασχαλιαίοι λεμφαδένες, λειτουργώντας ως φίλτρα προσπαθούν να τα συγκρατήσουν. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει προοδευτικά και στην διήθηση των λεμφαδένων. Απεικονιστικά παρατηρείται στην μαστογραφία ως ασαφών ορίων αστεροειδής πύκνωση ενώ στον υπέρηχο ως υποηχοϊκή βλάβη με διαταραχή της αρχιτεκτονικής, ακουστική σκιά, έντονη αγγείωση και περιεστιακό οίδημα.

ΔΙΗΘΗΤΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΛΟΒΙΩΝ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ILC (INVASIVE LOBULAR CARCINOMA)

Αποτελεί το 10-15% των καρκινωμάτων του μαστού. Συχνά πολυκεντρικός όγκος ενώ χρειάζεται προσεκτικός έλεγχος για να αποκλεισθεί η παρουσία του και από τον άλλο μαστό. Δυστυχώς, συχνά μπορεί να μην παρατηρούμε σαφή ειδικά απεικονιστικά χαρακτηριστικά, όπως στο διηθητικό πορογενές καρκίνωμα και απαιτείται πλήρης και ενδελεχής απεικονιστικός έλεγχος. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, προσφέρει στις ασθενείς εκπληκτικά ποσοστά επιβίωσης >95% στην δεκαετία. Ο λεγόμενος πρώιμος καρκίνος του μαστού, περιλαμβάνει ογκίδια μικρότερα των 2 εκατοστών, τα οποία δεν έχουν εξαπλωθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες, ούτε και σε άλλα σημεία του σώματος. Η έγκαιρη διάγνωση καθιστά τον καρκίνο του μαστού πλήρως αντιμετωπίσιμο, εφόσον η ασθενής υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα περιλαμβάνει το εξατομικευμένο θεραπευτικό της πλάνο.

ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΨΙΑ ΦΡΟΥΡΟΥ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ

Τα διηθητικά κύτταρα στον καρκίνο του μαστού χρησιμοποιούν και το λεμφικό δίκτυο στην προσπάθεια τους να αποχωρήσουν από τον μαστό και να προσβάλλουν το υπόλοιπο σώμα. Κινούνται προς την σύστοιχη μασχαλιαία κοιλότητα μέσω του λεμφικού δικτύου στο οποίο, ωστόσο παρεμβάλλονται οι λεμφαδένες, οι οποίοι δρουν ως φίλτρα, συγκρατώντας τα καρκινικά κύτταρα. Συνεπώς, η παρουσία καρκινικών κυττάρων στους λεμφαδένες της μασχαλιαίας κοιλότητας, υποδηλώνει την μεταστατική δυναμική που έχει αποκτήσει ο καρκίνος του μαστού.

Στα πλαίσια αυτής της θεώρησης στηρίζεται η λογική του φρουρού λεμφαδένα. Ως φρουρός χαρακτηρίζεται ο πρώτος λεμφαδένας που υποδέχεται στοιχεία από τον μαστό. Εάν τον βρούμε, τον αφαιρέσουμε και τον ελέγξουμε στο μικροσκόπιο, ουσιαστικά θα έχουμε διαπιστώσει εάν η πάθηση εντοπίζεται μόνο τον μαστό ή έχει αποκτήσει την δυνατότητα να βρεθεί και στο υπόλοιπο σώμα. Ο φρουρός μπορεί να είναι από ένας έως τρεις και είναι
απαιτούμενο να αφαιρεθεί και να υποβληθεί σε βιοψία. Εάν ο φρουρός λεμφαδένας δεν έχει καρκινικά κύτταρα, η πιθανότητα αυτά να τον έχουν παρακάμψει και να έχουν διαφύγει είναι <1%. Άρα μετά την ασφαλή αφαίρεση του όγκου σειρά έχει η ανεύρεση του φρουρού λεμφαδένα. Πώς όμως μπορούμε να βρούμε τον σωστό φρουρό και όχι οποιονδήποτε άλλον λεμφαδένα της περιοχής; Υπάρχουν τρεις διαφορετικές
μέθοδοι:
Α- έγχυση της έγχρωμης ουσίας του κυανού του μεθυλενίου περιθηλαία διεγχειρητικά. Τα λεμφαγγεία δρώντας φυσιολογικά “διώχνουν” το ξένο σώμα προς την μασχαλιαία κοιλότητα και οι πρώτοι – φρουροί λεμφαδένες την απορροφούν, με αποτέλεσμα να αποκτούν κυανό χρώμα και να ξεχωρίζουν από τους υπολοίπους λεμφαδένες της μασχαλιαίας κοιλότητας.
Β- έγχυση ραδιοσεσημασμένου διαλύματος έως και 12 ώρες πριν την επέμβαση. Κατά τον ίδιο τρόπο η ακτινοβολούσα ουσία (Τεχνήτιο 99) εγκλωβίζεται πρωτίστως στους φρουρούς λεμφαδένες. Με την χρήση διεγχειρητικά, μετρητή κρούσεων (Geiger Muller), μπορούμε να εντοπίσουμε τους λεμφαδένες στους οποίους έχει δεσμευτεί η ουσία, οι οποίοι είναι οι φρουροί.
Γ- διεγχειρητική έγχυση ανοσοφθορίζουσας ουσίας (ICG), η οποία σε πραγματικό χρόνο και με την χρήση κατάλληλης κάμερας διαδράμει τα λεμφαγγεία και εγκλωβίζεται στους φρουρούς. Η ομάδα μας χρησιμοποίησε την μέθοδο αυτή για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018!

Ωστόσο, όσο περνάει η ώρα όλο και περισσότεροι λεμφαδένες θα χρωματισθούν – θα ακτινοβολούν – θα φθορίζουν. Η χειρουργική ομάδα πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία ώστε να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις παραπάνω μεθόδους, για να εντοπίσει τον φρουρό λεμφαδένα. Βιβλιογραφικά, ο συνδυασμός των μεθόδων προσφέρει ποσοστά σωστής ανεύρεσης >96%. Το ποσοστό ανεύρεσης που επιτυγχάνει η ομάδα μας είναι το υψηλότερο, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται μη απαραίτητοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί, αλλά και να μην υπάρχει αμφιβολία και ανασφάλεια στην ασθενή για τη σωστή χειρουργική της αντιμετώπιση.

Υπηρεσίες ιατρείου:

  1. Προληπτικός έλεγχος ασυμπτωματικών ασθενών
  2. Αξιολόγηση απεικονιστικών ευρημάτων
    – Ψηφιακής Μαστογραφίας/3D Τομοσύνθεσης,
    – Υπερηχογραφήματος
    – Μαγνητικής Τομογραφίας (MRI) Μαστών
  3. Υπερηχογραφική επανεκτίμηση ψηλαφητών και μη ογκιδίων του μαστού
    (Second Look Ultrasound).
  4. Αποτελεσματική και σύμφωνη με τα νεότερα δεδομένα, διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού.
  5. Core Biopsy – FNA
  6. Ελάχιστα επεμβατικές και στοχευμένες χειρουργικές επεμβάσεις
  7. Βιοψία Λεμφαδένα Φρουρού – Στοχευμένος Λεμφαδενικός καθαρισμός
  8. Μαστεκτομή με διατήρηση δέρματος
  9. Μαστεκτομή με διατήρηση συμπλέγματος θηλής – θηλαίας άλω
  10. Γενετική Συμβουλευτική – Γονιδιακή Ανάλυση
  11. Παρακολούθηση ομάδων υψηλού κινδύνου – Συνολική προφυλακτική χειρουργική παρέμβαση (προφυλακτική μαστεκτομή – ωοθηκεκτομή)