Breast
care,
Life
care.
Ιατρικές Υπηρεσίες
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ.
Μπορεί μέχρι σήμερα να μη γνωρίζουμε σαφώς τον ενοχοποιητικό παράγοντα που πυροδοτεί τον καρκίνο του μαστού, ωστόσο υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες πρόληψης σε δευτερογενές επίπεδο που αφορούν την έγκαιρη διάγνωση. Ο στόχος αυτών των κανόνων είναι να εντοπιστεί ο καρκίνος του μαστού προτού εκδηλώσει συμπτώματα και πριν καν γίνει ψηλαφητός, διότι υπό αυτές τις συνθήκες αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες για ίαση και για καλή ποιότητα ζωής.
Παράλληλα, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η ιατρική έχει εντοπίσει συγκεκριμένους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:
- Ηλικία άνω των 40 ετών
- Καθυστερημένη εμμηνόπαυση
- Γυναίκες που δεν τεκνοποίησαν
- Κύηση σε μεγάλη ηλικία
- Ατομικό ιστορικό καρκίνου
- Παχυσαρκία
- Υψηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο.
- Αλκοόλ – Κάπνισμα
- Έλλειψη σωματικής άσκησης
- Μακροχρόνια χρήση ορμονών
- Μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών
- Οικογενειακή προδιάθεση
- Γενετική προδιάθεση
- Έκθεση σε ακτινοβολία
Τι σημαίνει προληπτικός έλεγχος καρκίνου του μαστού
Η πρόληψη μπορεί να διαχωριστεί σε δύο μέρη. Στο ένα που αφορά την καθημερινότητα και τις συνήθειές σας και στο δεύτερο που σχετίζεται άρρηκτα με την κουλτούρα τακτικής διενέργειας εξετάσεων.
Ξεκινώντας από τις εξετάσεις, καλό είναι να αποσαφηνιστεί ότι οι διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις έχουν αποφανθεί για τις διαδικασίες που απαιτούνται εδώ και χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο κάθε γυναίκα άνω των 20 ετών καλό είναι να υποβάλλεται κάθε χρόνο σε υπέρηχο μαστών, ενώ στις ηλικίες 35-40 η σύσταση αφορά τη διενέργεια μαστογραφίας αναφοράς για όλες τις γυναίκες. Μετά τα 40 έτη οι προληπτικές εξετάσεις που χρειάζεται να κάνει κάθε γυναίκα είναι κλινική εξέταση, μαστογραφία και υπέρηχο μαστών. Αυτή η δέσμη εξετάσεων πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, καθώς από τα 40 έτη και μετά έχει αποδειχθεί ερευνητικά και εμπειρικά ότι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Από όλα τα παραπάνω δεδομένα γίνεται σαφές ότι ο προληπτικός έλεγχος δεν σταματάει ποτέ και οφείλει να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής κάθε γυναίκας.
Το άλλο μέρος της πρόληψης, που αφορά στην ουσία τον τρόπο ζωής, σχετίζεται με καθημερινές συνήθειες. Τα πιο απλά βήματα που μπορεί να ακολουθεί μία γυναίκα στην καθημερινότητά της είναι να υιοθετήσει υγιεινή διατροφή, με ιδανικό παράδειγμα τη μεσογειακή, τακτική σωματική άσκηση, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, τεκνοποίηση σε νεαρή ηλικία, αποφυγή έκθεσης σε ακτινοβολία χωρίς να υπάρχει ιατρική οδηγία, αποφυγή χρήσης ορμονών και αυτοεξέταση του μαστού. Ειδικά η τελευταία είναι απαραίτητο να γίνεται από κάθε γυναίκα ηλικίας 20 ετών και άνω, διότι μόνο εκείνη γνωρίζει τόσο καλά τους μαστούς της και είναι ικανή να ανιχνεύσει τυχόν ανωμαλίες. Η αυτοεξέταση του μαστού συστήνεται να πραγματοποιείται μετά την 8η ημέρα του κύκλου. Ωστόσο σε όσες γυναίκες διανύουν τη φάση της εμμηνόπαυσης ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας η οδηγία είναι η αυτοεξέταση να γίνεται συγκεκριμένη ημέρα κάθε μήνα.
Αυτά τα δύο σκέλη της πρόληψης και η συνεργασία με τον γυναικολόγο σας διασφαλίζει ότι εάν εκδηλωθεί καρκίνος του μαστού θα μπορεί να ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο και σε μικρό μέγεθος ή ακόμη και στη φάση των προκαρκινικών αλλοιώσεων οι οποίες μπορούν να απεικονιστούν μόνο με τη μαστογραφία.
Κάθε τέτοιο περιστατικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσετε την αξία της πρόληψης, διότι ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ο οποίος μάλιστα στα πρώτα στάδιά του δεν δίνει σημειολογία. Βάσει των στατιστικών διεθνώς, 1 στις 9 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε κάποιο στάδιο της ζωής της. Ειδικά στην Ελλάδα τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 4.500 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού και 1.600 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα από αυτόν τον τύπο καρκίνου.
Συνεπώς, πάρτε απόφαση να αλλάξετε την καθημερινότητά σας και να εντάξετε τις προληπτικές εξετάσεις στη ζωή σας.