Breast
care,
Life
care.

Ιατρικές Υπηρεσίες

ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού βασίζεται πρωτίστως στη χειρουργική αντιμετώπιση και μπορεί να συνδυάζεται με άλλες μορφές θεραπείας, ενώ παράλληλα η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η έρευνα στην ιατρική και ειδικά στην ογκολογία αφήνει υποσχέσεις για περισσότερα «όπλα» στο άμεσο μέλλον.

Ήδη σήμερα χάρη στα φάρμακα τελευταίας γενιάς ο ιατρός μπορεί να εξατομικεύσει τις επιλογές της κάθε γυναίκας που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού, παρότι η χειρουργική αντιμετώπιση είναι το πρώτο βήμα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτές οι διευρυμένες επιλογές αφορούν την ανοσοθεραπεία που αυξάνει την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Μία άλλη σύγχρονη επιλογή είναι οι στοχευμένες θεραπείες που βάζουν στο στόχαστρό τους τις γονιδιακές μεταλλάξεις ή τις πρωτεΐνες που ευθύνονται για την εκδήλωση του καρκίνου του μαστού.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί έναν από τους πυλώνες της θεραπείας στον καρκίνο του μαστού. Η χειρουργική μας προσφέρει τοπική επέμβαση στην περιοχή του όγκου. Η αφαίρεσή του απαλλάσσει την ασθενή από τον πρωτοπαθή όγκο, από την «πηγή του προβλήματος», από την εστία των καρκινικών κυττάρων. Απαραίτητος στόχος είναι η αφαίρεση να γίνει σε υγιή όρια, εξασφαλίζοντας την μικρότερη δυνατή πιθανότητα υποτροπής.

Οι ογκολογικές επεμβάσεις στον μαστό θα μπορούσαν να χωρισθούν σε δύο κατηγορίες. Την ελάχιστα επεμβατική παρέμβαση και τη μαστεκτομή. Το είδος της επέμβασης θα καθορισθεί εξατομικευμένα για κάθε ασθενή και αποτελεί μία απόφαση χειρουργού και ασθενούς πολυπαραγοντική. Κοινός και μοναδικός στόχος είναι ασφάλεια και η μακροχρόνια υγεία της ασθενούς.

Ο σύγχρονος χειρουργός καλείται να επιτύχει σε δύο προκλήσεις: Την ογκολογική και την αισθητική. Η ογκολογική προσέγγιση σχετίζεται με την προσπάθεια σμίκρυνσης της πιθανότητας υποτροπής, συνυπολογίζοντας όλες τις θεραπευτικές επιλογές, όπως και η ακτινοθεραπεία. Η επίτευξη ενός άρτιου – επιθυμητού αισθητικού αποτελέσματος συνδράμει αποφασιστικά στην ψυχολογία της ασθενούς, έναν από τους πιο απαραίτητους συμμάχους της σε αυτή την δύσκολη και φορτισμένη περίοδο της ζωής της.

Η σημαντικότατη δυνατότητα ταυτόχρονης πλαστικής αποκατάστασης επίσης πραγματικά βοηθά τις ασθενείς μας. Η ομάδα μας έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται αρμονικά με όλους τους αξιόλογους πλαστικούς χειρουργούς.

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Οι στοχευμένες θεραπείες επιδρούν στις ειδικές γονιδιακές μεταβολές που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένους υποτύπους καρκίνου του μαστού. Αποτέλεσμα αυτής της επίδρασης είναι η απόσυρση των καρκινικών κυττάρων ή η αύξηση της ευαισθητοποίησής τους στα συμβατικά κυτταροτοξικά φάρμακα.

Η προσαρμοσμένη θεραπεία του καρκίνου ανάλογα με το γονιδιακό προφίλ της κάθε γυναίκας στοχεύει στην επίτευξη καλύτερων θεραπευτικών αποτελεσμάτων και σε μικρότερη δυσλειτουργία των υγιών ιστών, με αποτέλεσμα λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΪΝΗ HER2

Η πρωτεΐνη Her2 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και η εμφάνισή της στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων είναι αυξημένη στο 20-30% των καρκίνων του μαστού.

Σήμερα κυκλοφορούν εγκεκριμένα φάρμακα που στοχοθετούν την πρωτεΐνη Her2 τα οποία χορηγούνται είτε υποδόρια είτε ενδοφλέβια. Οι συγκεκριμένες θεραπείες αυξάνουν τα χρόνια υγιούς ζωής και στο άμεσο μέλλον θα προστεθούν και άλλες παρόμοιες αντι-Her2 θεραπείες.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές μελέτες, νέοι μοριακοί παράγοντες όπως οι αναστολείς CDK4/6, έχουν επιδείξει σημαντικά οφέλη όταν συνδυάζονται με αντιορμονική θεραπεία, χρησιμοποιώντας αναστολείς αρωματάσης ή φουλβεστράνη. Επιπλέον, άλλοι μοριακοί παράγοντες όπως οι αναστολείς Ρ13Κ εξετάζονται σε κλινικές μελέτες, με τα αποτελέσματα να παρέχουν σημαντικές ελπίδες.

Στο μέλλον εκτιμάται ότι θα γίνουν διαθέσιμες και άλλες φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες θα χορηγούνται αρκετά νωρίτερα αμέσως μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, καθώς επίσης και μετά από το πρώτο στάδιο της αντιμετώπισης.

Τι περιλαμβάνει η μετεγχειρητική θεραπεία και πώς σχεδιάζεται

Μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση, δηλαδή στη μετεγχειρητική φάση, μπορεί να προστεθεί ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή/και ορμονοθεραπεία. Ο λόγος που μπορεί να επιλεχθεί μια τέτοια θεραπεία στο μετεγχειρητικό στάδιο είναι για να καταστραφούν κακοήθη κύτταρα που ενδέχεται να έχουν παραμείνει στον οργανισμό μετά τη χειρουργική επέμβαση, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο υποτροπής και επανεμφάνισης της νόσου.

Οι βασικοί παράγοντες που συνυπολογίζει ο ιατρός για να σχεδιάσει τη μετεγχειρητική θεραπεία είναι το μέγεθος και η διαφοροποίηση του όγκου, τυχόν ορμονικοί υποδοχείς, το ιστορικό της εμμηνόπαυσης, η κατάσταση της γενικής υγείας της γυναίκας και τα αποτελέσματα της εξέτασης για την πρωτεΐνη Her2.

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ακτινοθεραπεία συστήνεται συμπληρωματικά μετά από επεμβάσεις όπως είναι η μερική μαστεκτομή και η ογκεκτομή, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις μετά από ριζική μαστεκτομή, διότι ο ιατρός εντοπίζει συγκεκριμένους λόγους. Σε κάποιες περιπτώσεις η ακτινοθεραπεία μπορεί να γίνει και πριν τη χειρουργική επέμβαση για να περιορίσει το μέγεθος ενός μεγάλου όγκου. Η ακτινοθεραπεία επιφέρει πιθανώς παρενέργειες για τις οποίες ενημερώνεται συζητώντας με τον ακτινοθεραπευτή της, αλλά η βαρύτητά τους μειώνεται καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται.

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο ρόλος της χημειοθεραπείας είναι να καταστρέφει κύτταρα που έχουν μετακινηθεί από τον αρχικό όγκο προς άλλες κατευθύνσεις. Κάθε κύκλος χημειοθεραπείας δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί προεγχειρητικά προκειμένου να γίνει η κατάλληλη εισαγωγή στη χειρουργική αντιμετώπιση. Σε αντίθεση με την ακτινοθεραπεία η χημειοθεραπεία έχει μια σειρά παρενεργειών που εκδηλώνονται κυρίως στα μαλλιά, στο γαστρεντερικό και στο αίμα. Και πάλι όμως οι παρενέργειες αυτές είναι παροδικές, καθώς σταματούν με το πέρας των χημειοθεραπευτικών κύκλων.

ΟΡΜΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ορμονοθεραπεία μπορεί να συνταγογραφηθεί μόνη της ή συνδυαστικά με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, στην περίπτωση που οι υποδοχείς των ορμονών είναι θετικοί στον καρκίνο του μαστού.

Συχνά χορηγείται ένα συγκεκριμένο φάρμακο που αποκαλείται αντιοιστρογόνο, για διάστημα πέντε χρόνων. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και αναστολείς της αρωματάσης μαζί με το αντιοιστρογόνο ή μετά από αυτό. Η χορήγηση της ορμονοθεραπείας γίνεται από το στόμα και ενδέχεται να προκαλέσει αξιοσημείωτες παρενέργειες, αν και όχι στον ίδιο βαθμό με εκείνες της χημειοθεραπείας.

Όποιο και να είναι όμως το μετεγχειρητικό θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθήσει μια γυναίκα, ο ιατρός της θα καταρτίσει ένα συγκεκριμένο πλάνο τακτικού ελέγχου τόσο σε κλινικό όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο, το οποίο βέβαια θα βασίζεται στα ατομικά χαρακτηριστικά της ασθενούς.